Start Planning
Påske

Påske 2025 og 2026

Påske er en viktig høytid i Norge, med flere helligdager avsatt til Skjærtorsdag, Langfredag, 1. påskedag og 2. påskedag.

ÅrDatoDagHelligdager
202517. apriltorsdagSkjærtorsdag
18. aprilfredagLangfredag
20. aprilsøndag1. påskedag
21. aprilmandag2. påskedag
20262. apriltorsdagSkjærtorsdag
3. aprilfredagLangfredag
5. aprilsøndag1. påskedag
6. aprilmandag2. påskedag
Bla til bunnen av siden for tidligere års datoer.

I Norge er egg og kylling de viktigste symbolene på påsken. Egget representerer nytt liv, som i mange andre land, og kyllingen er et gammelt symbol på fruktbarhet. Dette er i motsetning til den mer vanlige kaninen som et symbol på fruktbarhet, og kaninen har bare nylig blitt en del av den norske påsken pga kommersielle annonser.

Det er en lang oppgang til påske i Norge, som begynner med “Carnival” ca en måned tidligere. Dette er en overføring fra katolske tider i Norge, men den har mistet mye av sin religiøse betydning. Nå er det bare en dag for barn å kle seg i kostymer og delta på fester.

En uke før påske, på Palmesøndag, blir Triumf Innlegget av Kristus til Jerusalem minnet ved å bringe bjørkegrener inn i hjemmet. Palmegrener er ikke tilgjengelige i Norge, slik at bjørkegrener ble en tradisjonell erstatning. Disse grenene er pyntet med ulike påskedekorasjoner, spesielt med malte egg. Denne dagen er også den tiden da påskefarger, gul og grønn, dekker hele huset, når eggene er pyntet, når vårblomstene kommer inn i huset, og når påskekort og kurver er laget av papir.

På onsdag før påsken stenger mange butikker for sesongen, noe som sender masse mengder av nordmenn til kjøpesentre for å kunne gjøre deres siste kjøp før de handling mulighetene går kraftig ned. Mange går også på ferie, camping eller på ski til sine hytter på denne dagen.

På torsdag før påsken har kirker spesielle tjenester for å minne om den siste Nattverden, da Jesus vasket sine disiplenes føtter. Langfredag er det igjen spesielle tjenester for å minne om at Jesus døde på korset, og til og med reklamer erstattes av veldedighets annonser på tv i løpet av denne dagen. På påskeaften blir en midnatt tjeneste ofte holdt for å avvente Påskemorgen, og en middag av lam er spist av familier hjemme, noe som symboliserer Kristus.

Tidligere år

ÅrDatoDagHelligdager
202428. marstorsdagSkjærtorsdag
29. marsfredagLangfredag
31. marssøndag1. påskedag
1. aprilmandag2. påskedag
20236. apriltorsdagSkjærtorsdag
7. aprilfredagLangfredag
9. aprilsøndag1. påskedag
10. aprilmandag2. påskedag